REKONSTRUKCE!!
Doporučené články
Zvol nejmilejší zvíře ► I "němé" tváře znají lásku
---------------------------------------------------------------------

Nandu pampový

Nandu pampový

22. ledna 2010 v 17:52 | Kiki → a spool ←

Tento vysokonohý pták neschopný letu žije ve stepích a v semiaridních křovinatých oblastech. Obvykle je šedý až hnědý a zčásti i bílý; zbarvení mu skýtá účinnou kamufláž ve vysoké trávě a křovinaté vegetaci. Samec má během hnízdního období nákrčník u báze krku . Je to druh pospolitě žijící ve skupinkách, ale rozmnožují se samci žijí po část roku samotářsky. V toku se samci ozývají dunivým hlasem, aby přivábili samice, před nimiž pak předvádějí imponující pózy s úchvatným potřásáním křídel. Samec se páří až s dvanácti samicemi a pak vyhrabává drápy mělké hnízdo, kam samice nakladou až 60 vajec. Po nakladení vajec je samec vysazuje sám a též pečuje o ochranu malých mláďat. Nandu pampový trpí lovem a ztrátami prostředí, i když ještě je poměrně hojný.

 
 

Reklama