REKONSTRUKCE!!
Doporučené články
Zvol nejmilejší zvíře ► I "němé" tváře znají lásku
---------------------------------------------------------------------

Ropuška starostlivá

8. září 2011 v 18:28 | Katie |  Obojživelníci

Délka: 3-5 cm
Způsob života: většinou pozemní
Rozmnožovací období: jaro a léto
Stav ochrany: místy běžný druh
Výskyt: les mírného pásma včetně zalesněné krajiny; městská sídliště včetně domů, parků a zahrad
Rozšíření: západní a střední Evropa


Další informace: Ropuška starostlivá (starším jménem ropuška porodní a poloropucha vejconosná) se rozmnožuje vysoce neobyčejným způsobem. Samice klade řetízky velkých, žloutkem bohatých vajíček, které si po oplození samec nabírá a obtáčí kolem nohou. Někdy nosí dva řetízky od různých samic. Když vývoj embryí končí a mají se líhnout pulci, samec vajíčka odloží do rybníka nebo jiné vodní nádrže. Ropuška je malá a zavalitá žába, má krátké nohy a písčitě zbarvenou, světle hnědou nebo šedou kůži s tmavšími skvrnami. Obývá lesnaté krajiny, zahrady, neomítnuté zdi, lomy, pískové duny a skalní sutě. V zimě a během období sucha se ukrývá v různých štěrbinách. Je aktivní v noci, živí se různými bezobratlími. Samci k sobě vábí samice, volají ze štěrbiny nebo z doupěte a vydávají charakteristické zvuky ve vysoké tónině "pú-pú".

text - kniha Zvíře / přepis - Katie
obrázek - www.biolib.cz / úprava obrázku - Katie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama