REKONSTRUKCE!!
Doporučené články
Zvol nejmilejší zvíře ► I "němé" tváře znají lásku
---------------------------------------------------------------------

Červenec 2011

Pravá poušť

24. července 2011 v 19:24 | Anet |  Biomy
Další obrázky v galerii

Většina pravé pouště se na zeměkouli rozkládá ve dvou pásech, z nichž každý tvoří lem pásů tropických. Zóny vysokého atmosférického tlaku tam přetrvávají po měsíce a zabraňují tomu, aby vzdušné proudění nízkého tlaku přineslo déšť. Poušť se také vytvořila tam, kde větry přinášející deště se zastaví o hradbu hor a kde studené proudy poblíž mořského pobřeží ochlazují vzduch, který pak na pevninu přináší jen velmi málo vláhy.

Ropuška baleárská

24. července 2011 v 17:09 | Katie |  Obojživelníci
Délka: 3,5-4,5 cm
Způsob života: většinou pozemní
Rozmnožovací období: jaro a léto
Stav ochrany: kriticky ohrožený druh
Výskyt: hory, vysočiny, suťové svahy
Rozšíření: Baleárské ostrovy (Mallorca)

Narval (jednorohý)

23. července 2011 v 14:42 | Anet |  Savci
Délka: 4-4,5 m
Hmonost: 0,8-1,6 tun
Sociální jednotka: skupina
Stav ochrany: místy běžný druh
Výskyt: polární regiony včetně tundry a ledovců; moře a oceány; pobřežní pásma včetně plochých mořských břehů i útesů, pásma nad přílivovou zónou, mezi linií nejvyššího přílivu a odlivu a v mělkých vodách
Rozšíření: severní ledový oceán


Neoféma tyrkysová

22. července 2011 v 20:29 | Kiki |  Neoféma tyrkysová
ROZLIŠENÍ POHLAVÍ
Rozdíl mezi oběma pohlavími se u tohoto druhu dá snadno určit. Samičce chybí červený proužek na lopatkách, má méně modré barvy na hlavičce a její zbarvení je celkově vybledlejší.

POVAHA
Tito bohatě zbarvení papoušci jsou v průměru velice snášenliví ve vztahu k jiným ptákům a platí to i pro daleko menší ptáky, než jsou oni sami. Také však existují výjimky. Nejlepší je chov v páru, protože soužití více párů neofém tyrkysových na stejném prostoru často vede k nepříjemnostem. Také tohoto ptáka můžeme chovat jednotlivě, ale při nedostatku ptačích kamarádů potřebuje hodně pozornosti svého chovatele.

POTRAVA
Neoféma tyrkysová má dostávat speciální krmivo pro malé papoušky a občas jej doplňujeme senegalským prosem v klasech, malým množstvím čerstvých plevelů a ovocem. Také je vhodná směs pro velké papoušky. V hnízdním období jim v omezeném množství můžeme dávat vaječnou směs pro papoušky a samozřejmě jim nesmí chybět dostatečná zásoba směsi gritu a písku na trávení.

DENNÍ ČINNOST
Neoféma tyrkysová bývá velice klidná a projevuje se jemným, melodickým hlasem. Nemá tendenci oklovávat věci a ničit své okolí. Traváček tyrkysový se při ohleduplném zacházení dá výborně ochočit a bude nám důvěřovat.
HNÍZDĚNÍ
Ideální budka má rozměr dna asi 18 x 18 cm a výšku asi 30-35 cm. Tito papoušci si nesplétají hnízdo, ale rádi snášejí vajíčka na jemnou, navlhčenou vystýlku. Na dno budky můžeme proto navršit trochu rašeliny, hoblin a pilin.
Snůšku tvoří 4 až 5 bílých vajec, na kterých sedí asi 18 až 21 dnů samička. Mláďata jsou krmena semeny a vaječnou směsí. Přibližně po čtyřech týdnech vylétají z budky. Potom však musí být ještě nějaký čas voděna a přikrmována rodiči. Asi ve věku sedmi až deseti měsíců se dá určit jejich pohlaví, ale může trvat i rok a půl než mladí jedinci získají plné zbarvení. Rodičovský pár, který si spolu dobře rozumí, bychom neměli od sebe oddělovat. Takové páry tvoří často nerozlučnou dvojici po celý život a vyvedou více snůšek za rok.

MUTACE
mezi známé mutace tohoto druhu patří mimo jiné žlutá a světle zelený pastel. Kromě toho existují také mutace traváčků tyrkysových, kdy sameček má červené celé břicho a hruď a samičky mají červené kalhotky. Tento barevný ráz se také vyskytuje ve žluté.

olivová opalino
Neoféma tyrkysová 0,1 olivová opalino

skořicová
Neoféma tyrkysová 0,1 skořicová

žlutá skořicová
Neoféma tyrkysová 0,1 žlutá skořicová

olivová
Neoféma tyrkysová 1,0 olivová

rudobřichá
Neoféma tyrkysová 1,0 rudobřichá

tmavozelená

Papoušek šedý

22. července 2011 v 18:21 | Kiki |  Papoušek šedý
POTRAVA
Jako základ obvykle stačí kvalitní kompletní krmivo pro Papoušky, eventuálně doplňované směsí minerálů a vitaminů. Jídelníček můžeme doplňovat ovocem a zeleninou. Papoušek šedý také rád oklovává kukuřičné klasy. Vedle toho ho také pravidelně zásobíme čerstvými vrbovými větvičkami nebo větvičkami z ovocných stromů na klování. Vždy musí mít k dispozici grit a písek na trávení.

CHOVATELSKÉ ZAŘÍZENÍ
Papouška šedého můžeme umístit do prostorné venkovní voliéry s vnitřním úkrytem před mrazem. Nemá smysl voliéru osazovat zelení, protože veškeré rostliny okamžitě zničí svým zobákem. Možností domova pro tohoto ptáka je také prostorná klec pro papoušky s mřížemi v horizontální poloze, papoušek však musí mít denně možnosti si protáhnout nohy a křídla mimo klec.

KLIMATICKÉ PODMÍNKY
Tyto ptáky můžeme nechat přezimovat v mírně vytápěném krytém přístřešku.

DENNÍ ČINNOST PAPOUŠKA
Papoušek šedý je rozhodně nejlepším imitátorem. Naučí se napodobovat nejen spoustu slov i celé věty, ale také zpívat části melodií. Kromě toho je schopen naučit se imitovat také jiné zvuky od mňoukání kočky po vrzání podlahy. Především pro tyto schopnosti patří papoušci šedí mezi nejoblíbenější papoušky chované v domácnostech. Papoušek šedý také rád šplhá a musíme mu k tomu dát příležitost. Kromě toho se nikdy nesmí nudit - hračky rozhodně nejsou vyhozené peníze. Papoušky chované v domácnostech denně rosím vlažnou vodou.

HNÍZDĚNÍ ŽAKA
Odchov těchto papoušků není jednoduchý. Důležitý je klid a především vzájemná snášenlivost obou partnerů. Jako hnízdní budka se hodí dutý přírodní kmen s průměrným povrchem 30 x 40 cm o výšce 70 cm. Vletový otvor má průměr asi 12 cm. Na dno můžeme položit silnou vrstvu navlhčené rašeliny nebo hoblin, ale také vrbové větvičky a kousky ztrouchnivělého dřeva, které si ptáci sami upraví a použijí na stavbu hnízda. Průměrná snůška je 3 - 5 bílých vajec, na kterých sedí samička asi po dobu 30 dnů. Ve věku 2 - 3 měsíců mláďata vylétají z hnízda, ale ještě měsíc i déle je rodiče krmí a vodí. Světlá duhovka se u mláďat objeví okolo sedmi měsíců. Pohlavně zralá budou až ve 4 - 5 letech. V hnízdním období se mohou ptáci (dočasně) stát agresivními ke svému ošetřovateli.

POVAHA
Papoušek šedý se chová společensky k jedincům stejného druhu, ale vůči menším, slabším ptákům se umí chovat velice nepříjemně. Papoušek šedý také nepatří do smíšené voliéry, ale chováme ho spíše v páru. Pokud je pták vychováván člověkem a je už od mládí zvyklý na lidskou společnost, dá se výborně ochočit. Typické pro žaka je, že si vybere jednoho člena rodiny, kterému dává najevo svou náklonnost. Tento "vyvolený" nemusí být přímo jeho ošetřovatel. Papoušek šedý může také projevovat nechuť k jednomu i více členům rodiny. Rozhodně se "nekamarádí" jen tak s každým.

FOTKY

Tirika bělokřídlý

22. července 2011 v 18:14 | Kiki |  Tirika bělokřídlý
LATINSKÝ NÁZEV
Brotogeris versicilorus

ANGLICKÝ NÁZEV
Canary- winged Parakeet

VELIKOST
21 cm

HMOTNOST
70 g

DÉLKA ŽIVOTA
20 i více let

VÝSKYT
Jížní Amerika

POTRAVA
Ovoce: jablka, hrušky, pomeranče, babány....
Zelenina: mrkev, celer, zelený hrášek, fazole...
Semena: kukuřice, proso, slunečcice....

ŽIVOT V PŘÍRODĚ
Žijí ve vlhkých lesích, převážně v nížinách ale byli viděni u v horách, žijí v početným hejně

POVAHA
je přítulný, hravý...

HNÍZDĚNÍ
Velikost hnízda: 20x20x30 cm
samice snáší 3- 5 vajec
mláďata se líhnou za 26 dnů
hnízdo opouštějí po 7 týdnech...

CHOV
V zajetí se chová výjimečně...

FOTKY

Tukan obrovský

22. července 2011 v 18:00 | Kiki |  Tukan obrovský
ŽIVOT V PŘÍRODĚ
  • Žije od severního Mexika až po severní Argentinu. Vyskytuje se v lesích od nížin až po horské oblasti.
  • Tukani žijí v párech či v malých skupinkách, v nichž se všichni členové starají o mláďata jednoho dominantního páru.
  • Tukanovití hnízdí v dutinách stromů nebo v opuštěných datlích hnízdech. Některé druhy pokrývají zem listím, jiní si podestýlají zem v hnízdě vrstvou vyvržených ovocných slupek.
  • Tukani spí v dutinách stromů a při spánku zaujímají neobvyklou polohu. Ocas překlápějí na hřbet a hlavu stáčejí na lopatky, takže tělo získává "skladnou" formu.
  • Nepatří mezi dobré letce. Ze stromu na strom se nejčastěji přesunuje pomocí poskoků.
  • Ve své domovině je místním obyvatelstvem uctíván a spojován se zlými duchy.
POTRAVA
  • Tukani žerou nejrůznější druhy ovoce, na stromech žijící hmyz a někdy i větší kořist - ptáčata, vejce, ještěrky.
  • Tukan uchopí svoji kořist, hodí hlavou dozadu a pomocí dlouhého, úzkého a u kořene opeřeného zobáku ji hodí do hltanu.
  • Tukani spotřebují velké množství potravy a vyprodukují mnoho trusu.
  • Tukani málo pijí, poněvadž většinu vody získávají z ovoce.
  • Hlavní složka krmiva je ovoce, jako banány, jablka, hrušky, kiwi, hroznové víno, papáju, mandarinky, jahody, třešně, maliny, borůvky, broskve, meruňky, meloun, švestky...
  • Tukani jsou dosti citliví na předávkování železem, které se ukládá v játrech tak dlouho, až dosáhne jeho hladina toxické hodnoty.
  • Toto onemocnění je nazýváno Hemochromatóza.
  • Z tohoto důvodu nekrmíme citrony, ananasem, rajčaty nebo rozinkami. Tímto onemocněním netrpí jen tukani, ale většina měkozobých ptáků.
POPIS
  • Zobák tukanovitých je vyplněn plástovitou hmotou kosterní tkáně, proto je velmi lehký, a přesto velice silný.
  • Jakou má ale funkci, není přesně jasné.
  • Možná slouží v období rozmnožování k signalizaci a přilákání pozornosti protějšku pohlaví, možná na obranu před predátory. Existuje také domněnka, že slouží k získání potravy, ke které by se jinak tukanovití nedostaly.
  • Přitom ale musíme uvážit, že existuje celá řada ptáků, která se k potravě dostane, aniž by takový zobák měla.
  • Je také možné, že tukanovití svým hrozivým zobákem chrání své mláďata v hnízdě.
  • Tukani jsou ptáci střední velikosti (30-61 cm), s ohromným, zářivě velkým zobákem.
  • Je skoro z poloviny tak dlouhý, jako celé tělo.
  • Pestré zbarvení je variabilní nejen jako rozlišovací znak mezi druhy, ale také i uvnitř druhu.
  • Zbarvení peří tukanovitých je nejčastěji tmavé, často černé s kontrastně zbarvenými skvrnami na hlavě a na šíji, což podtrhuje zbarvení zobáku.
  • Jejich křídla jsou krátká a tupá a ptáci je používají k letu jen zřídka.
  • Mají krátké a silné nohy a drápy, kterými se pevně přidržují větví, přičemž jsou dva prsty otočeny dozadu a dva dopředu.
  • U většiny druhů se samec a samice od sebe neliší.
  • Délka života je asi 15 let.
  • Tukan dokáže přeskočit z jednoho bidla a na druhé na vzdálenost více jak 1 m, aniž by si pomáhal křídly.
  • Hlasově se projevuje velice málo.
  • Tukani jsou velice inteligentní a dají se velmi dobře ochočit.
  • 
FOTKY

Lori mnohobarvý

22. července 2011 v 17:52 | Kiki |  Lori mnohobarvý
ŽIVOT V PŘÍRODĚ
  • Od ostrovů Bali a Florea, Malých Sund, Indonésie, východně až na novou Guineu vč. ostrovů Šalamonouvých.
  • Obývají dále Nové Hebridy, Novou Kaledonii a ostrovy Loyalty, také severní a východní Austrálii včetně Tasmánie.
  • První dovoz do Evropy se uskutečnil v r. 1868 do zoo v Londýně, první odchov se podařil v r. 1873 v Německu.
  • Loriové žijí v tropických deštných pralesích, zemědělsky obdělávaných oblastech, kopcovitých stráních v otevřených krajinách i v mangrových lesích.
  • Spatříme je v nadmořské výšce 1400 a 2200 m n. m., ale také v parcích a zahradách měst.
  • Tito papoušci slétávají jen výjimečně na zem.
  • Místo koupaní si máčejí peří v mokrém listí stromů, kde také berou vodu nutnou pro svůj organismus.
  • Hnízdí v dutinách stromů.
  • Loriové nejsou na území ČR zatím příliš rozšířeni.
  • 
POTRAVA
  • Další důležitou složkou ve výživě, která nesmí chybět je nejrůznější ovoce a zelenina. Z ovoce můžeme podávat např. jablka, hrušky, švestky, třešně, kiwi, mango, banán apod.
  • Ze zeleniny mrkev, salátová okurka ,rajče,kukuřici,papriku a jiné..
  • Loriům by se také měla podávat denně čerstvá voda..
  • Samozřejmě můžete loriům podávat zelené krmení (pampeliška, žabinec ptačinec aj.). Zvláště jim chutnají květy afrikánů.
  • Do běžné denní stravy je dobré zahrnout také speciální granule pro papoušky, které obsahují veškeré potřebné složky, které by měl papoušek dostávat.
  • Žádnému papouškovi nepodáváme avokádo- je pro něj silně jedovaté!!!
  • Velkou pochoutkou a zároveň zábavou jsou větve ovocných stromů s pupeny. Všeobecně i jako bidla jsou oblíbeny větve ovocných stromů, bezu, břízy, lípy a v neposlední ředě i větve jehličnanů.
  • Po celý rok by ve voliéře měl být grit nebo písek na trávení.
  • 
POPIS
  • Obě pohlaví mají čelo, přední část temene, uzdičku a bradu modravě světle fialové, ostatní hlava je hnědavě černá.
  • Límec na krku je žlutavě zelený, prsa červená se širokými černomodrými příčnými pruhy.
  • Břicho je tmavě zelené, holenní peří a spodní krovky ocasní zelenavě žluté, variabilně přecházející do tmavozelené.
  • Horní partie těla jsou zelené, spodní krovky křídelní jsou oranžové, na spodní straně letek je široký příční žlutý pruh.
  • Ocasní pera jsou zelená, zespodu olivově žlutá.
  • Loriové jsou malí až středně velcí papoušci s dlouhým stupňovitým klínovitým ocasem, který se skládá z dvanácti úzkých zašpičatělých per.
  • Zobák oranžový až tmavě červený, duhovka oranžově červená, běhák zelenavě šedý až tmavě šedý.
  • Mladí ptáci mají zbarvení tmavší než dospělí, zobák hnědavě černý, duhovka je hnědá.
  • Délka 26 cm.
  • Pohlaví dimorfismus není výrazný.
  • Jsou to velmi dobří a rychlí letci.
  • 
POVAHA
  • Někteří jedinci jsou mírní, snášenliví, jiní ale nebezpečně žárliví.
  • Rozhodně je nemůžeme chovat ve společnosti stejně velkých druhů papoušků.
  • Jsou velice pohybliví, šplhají ve větvích i hlavou dolů, jen aby se co nejdříve dostali k chovateli, který jim přinesl čtvrtku jablíčka. Lze říci, že mají velice klidnou povahu, proto se ani neplaší.
  • Lori mnohobarvý se vyskytuje ve 21 poddruzích.
    Nejznámější jsou však tyto tři:
    LORI MNOHOBARVÝ HORSKÝ (trichoglossus haematodus moluccanus) LORI MNOHOBARVÝ ZELENOPÁSKOVÝ (trichoglossus haematodus haematodus) LORI MNOHOBARVÝ JIŽNÍ (trichoglossus haematodus caeruleiceps)
  • Měli byste mu poskytnout tak velkou klec, jak jen to prostory a rozpočet dovolí.
  • Klec by mu měla přinejmenším dovolit naplno roztáhnout křídla.
  • Při klecovém chovu musíme ptákovi nabídnout minimálně jednou za den prolet po místnosti.
  • Pro ochočení je ideální si obstarat ručně dokrmené mládě.
  • 
FOTKY

Kakadu naholící

22. července 2011 v 17:37 | Kiki |  Kakadu naholící
POPIS
Kakadu naholící má bíle zbarvené tělo. Mohutná vztyčitelná chocholka má pera u báze růžová. Na ocasních perech jsou žluté skvrny. Oční kroužek je tmavě modrý. Samec a samice se od sebe neliší
ROZMĚRY
Délka těla dosahuje až 40 cm, hmotnost asi 0.5 kg
AREÁL ROZŠÍŘENÍ
Kakadu naholící žijí ve vnitrozemí Austrálie, kde se sdružují do hejn čítajících až tisíc jedinců. Tvoří také společná hejna s kakaduy růžovými. Žije rovněž na jižním pobřeží Nové Guiney.
POTRAVA
Převážně rostlinná - semena, ovoce, bobule, květy, méně hmyzu a jeho larvy.
ROZMNOŽOVÁNÍ
Hnízdí v dutinách. Samice snáší 2-3 bílá vejce, na kterých sedí asi měsíc. Mláďata vylétají z hnízda přibližně za 7 týdnů.
POZNÁMKA
Hejna kakaduů naholících spolu s kakaduy růžovými způsobují australským farmářům těžké ztráty na úrodě a ti je s povolením australských zákonů široce. hubí. Na druhé straně však tytéž zákony neumožňují ptáky odchytit a exportovat chovatelům papoušků.

FOTKY

Opětný návrat...

22. července 2011 v 17:07 | Kiki |  Útržky ze života Kiki
No, takže po několika nesících se opět vracím (někteří už to ví), Blog je v rekonstrukci, takže se nedívejte na menu ;) musím ho upravit :) a ikonu později taky, a potom se tu rozjedou moje články :) mám tady toho strašně málo nedoděláno :) a dneska jsem se i trochu zdržela ;) ale už tady budu normálně pracovat, nebojte a jdu upravit to menu :P

Pobřeží a korálové útesy

22. července 2011 v 14:14 | Anet
Mořské břehy celého světa k sobě přivádějí živočichy pevninské a živočichy žijící v moři. Život na mořském pobřeží je rozrůzněn v závislosti na místních podmínkách, ale na skalnatých a písčitých březích je jasně ohraničen zónami přílivu a odlivu. Zvláštním druhem pobřežního biomu jsou korálové útesy. Jsou pověstné zvláštním utvářením a barvou, mohou růst do ohromných rozměrů a skýtají prostor pro tak nesmírné množství druhů, že jsou v tomto směru bez konkurence. Útesotvorní koráli vyžadují speciální životní podmínky, z nichž nejdůležitější je celoroční teplo a jasné sluneční světlo, proto jsou korálové útesy převážně omezeny na tropy.

Hory

22. července 2011 v 13:28 | Anet
Klimatické podmínky různých suchozemských biomů se odlišují v témž regionu často jen slabě. V horách však se stoupající výškou klesá průměrná teplota vzduchu asi o 1 °C každých 200 m, kyslíku je stále méňe a tlumení ultrafialového záření vzduchem slábne. Proto lze na horách rozlišit význačné zóny, jejichž rostlinná a živočišná společenstva se velmi liší od zón sousedních, horní i dolní. Na úpatí hor v nízké nadmořské výšce žije mnoho různých živočichů, ale jen nejotužilejší druhy setrvávají po celý rok v drsném prostředí nad hranicí stromů.

Želvy

22. července 2011 v 12:14 | Katie

Rejnoci

22. července 2011 v 11:34 | Katie
Kmen Chordata
Třída Chondrichthyes
Podtřída Elasmobranchii (část)
Řády 4
Čeledi 14
Druhy přibližně 450


DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY: Rejnoci

Ozubení kytovci

22. července 2011 v 11:15 | Katie

Kmen Chordata
Třída Mammalia
Řád Cetacea
Podřád Odontoceti
Čeledi 9
Druhy 71

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY: Delfíni

Testování na zvířatech, proč jej pořád podporujeme?

21. července 2011 v 23:56 | Katie
Už jste někdy přemýšleli, že vlastně testování na zvířatech, která nemají žádná práva a nemohou se vyjádřit, podporujete? Teď se mnoho z vás urazí, protože vy přeci "hlásíte", že s touto činností nemáte nic společného. Opak je ale pravdou! Kdo podporuje výrobky testované na zvířatech? MY!

Ne všichni, ale valná většina, a právě to bychom si měli uvědomit, existuje přeci spousta produktů, které se testují jinými způsoby a jejich účinnost je ve srovnání úplně stejná! Víš zda testuje tvoje oblíbená značka kosmetiky na zvířatech? Opravdu se chceš podílet na smrti bezmocných zvířat?

Anketa: Máme se rádi

21. července 2011 v 15:20 | Anet |  Měsíčník
Každý týden se můžete tešit na novou anketu, kde budete moci vybrat "nej" fotografii z nabídky 6 obrázků, které vyhledá naše redakce podle zvoleného hesla (pokud budete mít nějaký nápad na nové heslo, můžete ho připsat do komentáře).

"Máme se rádi"

Obrázky jsem vybrala dle hesla "Máme se rádi", ale ráda bych znala váš názor: Který z obrázků zvířat se vám pro toto heslo nejvíce líbí či hodí?