REKONSTRUKCE!!
Doporučené články
Zvol nejmilejší zvíře ► I "němé" tváře znají lásku
---------------------------------------------------------------------

Ara Škraboškový - Život v přírodě

26. září 2010 v 9:09 | Kathy
Ara škraboškový, známí také jako ara Spixův byl objeven v roce 1819 v údolí Sao Francisko, v severovýchodní Brazílii, jeho populace byla odhadnuta na 180 kusů. Osadníci žijící v oblasti jeho výskytu, vykáceli tolik lesního porostu, že do poloviny 70. let dvacátého století se jeho populace odhadovala na 60 kusů, což byl stav kritický. V tu dobu měl být chráněn zákonem a přísnými tresty ale místo toho se začal intenzivně odchytávat, protože o poslední exempláře byl velký zájem. V roce 1984 zůstali v brazilské divočině poslední 4 arové tohoto druhu a o rok později, kdy byl do jeho území vyslán Paul Roth Mezinárodní radou pro záchranu ptactva, poletovali zde jen 3 ptáci. Osadníci mu tvrdili, že jeho ztráty v divočině nezapříčiňují jen lovci a osadníci ale i dovezené včely z Afriky, které usmrcovali samice sedící na vejcích. Od roku 1988 létal nad brazilskou divočinou poslední ara škraboškový - sameček. Když mu lovci ulovili družku, řešil svou osamělost tím, že se přidal k hejnu arů marakán a mezi nimi si našel novou partnerku, kterou si pravidelně odváděl z hejna a hnízdil s ní ve stejném stromě jako dříve. Od 5.10.2000 nebyl spatřen ani poslední žijící ara Spixův v oblasti Caatinga, takže se předpokládá, že tento druh v přírodě vyhynul. Z historie je známé, že tento druh obýval palmové háje. Jeho hlas není údajně tak intenzivní jako u ostatních arů. CITES ho zařadil do přílohy I.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama