REKONSTRUKCE!!
Doporučené články
Zvol nejmilejší zvíře ► I "němé" tváře znají lásku
---------------------------------------------------------------------

Malpa Kapucínská → INFO ←

4. ledna 2010 v 20:19 | Verda → a spool ← |  Savci
Malpa kapucínská (Cebus capucinus) je nevelká opice z čeledi ploskonosých opic malpovitých (Cebidae). Obývá tropické deštné lesy v Jižní a Střední Americe.


Svůj rodový název získala podle kapucínských mnichů, jejichž kutny připomíná žluté zbarvení malpy kapucínské na hrdle, hlavě a ramennou, které kontrastuje s černě zbarveným zbytkem těla. Na temeni hlavy se občas objevuje černý proužek srsti připomínající tvar písmena V. Malpa kapucínská měří na délku kolem 48 cm, přičemž dospělý samec zřídkakdy přesáhne hmotnost 6 kg, samice váží obvykle mezi 4 až 5 kg. Chápavý ocas je až 55 cm dlouhý. Samci jsou výrazně větší než samice.
Žije ve skupinách tvořených 2 až 20 kusy a vedenými jedním dominantním samcem a samicí. Jsou to denní primáti, kteří většinu času tráví na stromech, kde se živí zvláště listy, různými plody, květy, stonky a bobulemi. Samice rodí po 157-167 denní březosti jedno mládě. Nejvíce porodů probíhá mezi prosincem a dubnem. Mládě je plně odstaveno ve věku dvanácti měsíců a pohlavní dospělosti dosahuje ve věku mezi druhým až třetím rokem života. V přírodě se obvykle dožívá 15-17 let, v zajetí to může být i téměř o deset let více.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Líbí se ti mé články? ( Verda )

Ano,jsou super! 51.1% (48)
Mohlo by to být lepší! 23.4% (22)
Vůbec! 25.5% (24)

Komentáře

1 _BarUu_ _BarUu_ | Web | 4. ledna 2010 v 20:22 | Reagovat

Toš ta je hrubááá

2 •Pet!nka• •Pet!nka• | Web | 4. ledna 2010 v 20:30 | Reagovat

Je hééézounká

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama