REKONSTRUKCE!!
Doporučené články
Zvol nejmilejší zvíře ► I "němé" tváře znají lásku
---------------------------------------------------------------------

Zebra Stepní → INFO ←

27. prosince 2009 v 16:50 | Verda → a spool ← |  Savci
Zebra stepní (Equus quagga) je velký savec, jeden ze zástupců nevelké čeledi koňovitých (Equidae), který se vyskytuje ve východní a jižní Africe a obývá travnaté planiny, řídce zalesněné savany a kopce. Je to také nejhojnější druh ve své čeledi.


Popis :

Hmotnost: 220-330 kg
Délka těla: 210-250 cm
Výška v kohoutku: 120-140 cm
Ocas: 43-57 cm
Tyto zebry mají velice proměnlivou kresbu, a to jak v rámci jednotlivých poddruhů, tak i mezi jednotlivci. Směrem k jihu celkového areálu jsou pruhy obvykle světlejší. Tělo má zebra stepní válcovité a nohy štíhlé; končetina prodělala vývoj, během kterého se zachoval jen třetí prst, který je silný a opatřený kopytem. Na hřebeni krku je malá vztyčená hříva. Zuby jsou přizpůsobeny k okusování a drcení potravy. Řezáky jsou žiletkovité a velké třenové zuby i stoličky mají na povrchu tvrdé lišty. Lebka zebry je protáhlá, protože se do čelistí musejí vejít velké zuby. Zebra stepní má také dlouhý krk a hlavu a dlouhé, štíhlé končetiny. Má také hlubokou hruď, středně dlouhý ocas, který je zakončený střapcem chlupů a velmi pohyblivé pysky a nozdry. Jejich oči mají oválné zorničky a jsou na stranách hlavy, což zvířeti umožňuje, že má rozhled na všechny strany. Zrak mají zebry jak ve dne, tak v noci výborný. Uši mají dlouhé a umožňují jim otáčet se při lokalizaci zvuků, aniž by zvíře muselo hnout tělem. Mimo jiné mají také vynikající ostrý sluch. Další charakteristika pro zebru stepní je ztráta hřívy ve věku 3 let.
Základní zbarvení může být bílé až nažloutlé a pruhy světle hnědé až téměř černé.
Ekologie :

Zebry stepní žijí ve stádech vedených jedním hřebcem a je tvořeno několika klisnami a jejich mláďaty. Počet jedinců ve stádu se pohubuje kolem 4 až 8, někdy i 15. Po dosažení dospělosti jsou jedinci obou pohlaví vyhnáni ze stáda a hledají si nové partnery. Hřebci kteří dospívají žijí v malých skupinách a snaží se získat harém, který zýskávají pomocí soubojů, při kterých se navzájem koušou a kopou předníma i zadníma nohama. Hřebci zebry stepní si své harémy chrání, ale nejsou tak agresivní jako ostatní druhy zeber. Dávají o sobě ale značně vědět hlasitým říháním, které jde slyšet především v noci.

Potrava :

Jídelníček zeber stepních se skládá hlavně z trávy, někdy z listů nebo kůry, na které chodí zebry hlavně ráno nebo večer, kdy opouštějí své stinné úkryty.

Rozmnožování :

Samice rodí po asi roční březosti pouze jedno mládě, které váží asi 30 kg. Matka ho ale přikrmuje mateřským mlékem až 16 měsíců, ikdyž po pár dnech přijímají už rostlinnou potravu. Pohlavní dospělosti dosahují dříve samice (1,5 - 2 roky), než samci, kteří se mohou pářit a usilovat o partnerky až ve věku 4 let.
V zajetí se mohou zebry stepní dožít až 40 let.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Líbí se ti mé články? ( Verda )

Ano,jsou super! 51.1% (48)
Mohlo by to být lepší! 23.4% (22)
Vůbec! 25.5% (24)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama