REKONSTRUKCE!!
Doporučené články
Zvol nejmilejší zvíře ► I "němé" tváře znají lásku
---------------------------------------------------------------------

Afrička stříbropruhá

30. prosince 2009 v 17:59 | Katie |  Obojživelníci
Délka: 3-4 cm
Způsob života: pozemní
Rozmnožovací období: jaro a léto
Stav ochrany: místy běžný druh
Výskyt: vlhké louky a všechna stanoviště se stojatou vodou včetně jezer, rybníků, kaluží, mokřin, močálů a bažin
Rozšíření: jihovýchodní Afrika


Další informace: Mnohé rosničky kladou vajíčka nad zem, ale technika tohoto druhu je zvlášť důmyslná. Samice klade snůšku vajíček na list vegetace vyčnívající nad vodu, potom list ohne kolem jako obal a slepí ho vyloučeným lepem. Pulci líhnoucí se z vajíček padají přímo do vody, což pro ně znamená výrazné zlepšení v boji o život a zvýšení šance, že neposlouží někomu jako potrava. Afrička stříbropruhá je hnědá žába s tmavými podélnými pásy a se štíhlíma nohama s přilnavými terčíky a meziprstními blánami. Žije v husté vegetaci poblíž kaluží a tůní. Aktivní je v noci. Na začátku rozmnožovací sezony velcí samci sedí na vyvýšených místech na vegetaci a vydávají rychlé cvakavé či cvrčivé zvuky, aby přilákali partnerky. Menší samci se však příliš často neozývají a čekají poblíž volajících samců, až se samice přiblíží, pak se jim někdy podaří je zadržet a pářit se s nimi.

text - kniha Zvíře / přepis - Katie
obrázek - www.google.cz / úprava obrázku - Katie
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama