REKONSTRUKCE!!
Doporučené články
Zvol nejmilejší zvíře ► I "němé" tváře znají lásku
---------------------------------------------------------------------

Prosinec 2009

Eklektus různobarvý - Chovatelské zařízení

31. prosince 2009 v 14:24 | Kiki → a spool ← |  Eklektus různobarvý - Chovatelské zařízení
Pokud chceme tohoto opeřence chovat jako domácího mazlíčka v kleci, tak bychom mu měli nabídnout minimálně jednou denně prolet po místnosti. Klec by měla mít rozměry aspoň 1x 0,8 x 1m ( d x š x v ). Při venkovním chovu ve voliéře bychom neměli zapomenout na původní výskyt tohoto papouška, z čehož vyplývá, že je nutné přes zimu ubikaci temperovat na minimálních 15°C. Jinak venkovní chov s sebou přináší mnoho výhod a proto doporučuji!!

Eklektus různobarvý - Péče

31. prosince 2009 v 14:22 | Kiki → a spool ← |  Eklektus různobarvý - Péče
V přírodě se Eklektus živí oříšky, ovocem, různými bobulemi, pupeny, květy a nektarem. Pokud chceme udržovat našeho opeřence v dobré kondici, tak by měl mít ve své voliéře každý den k dispozici dostatek ovoce a zeleniny ( rajčata, jablka, papriky, okurky, banány, švestky, broskve, atd. ne AVOKÁDO!!! je pro ptáky jedovaté ) potom samozřejmě standardní směs pro velké papoušky a vodu. Jeho zažívací trakt totiž potřebuje k trávení dostatek vláknin a vitamínu A. Při selhání trávicích orgánů a enzymů se začne projevovat nemoc moučnivka, kterou provází apatičnost ptáka a celková disfunkce zažívacího systému, proto doporučuji dostatek dužnaté stravy. Eklektus miluje koupání a právě proto by jsme mu měli vodu pravidelně vyměňovat.

Eklektus různobarvý - Popis těla

31. prosince 2009 v 14:18 | Kiki → a spool ← |  Eklektus různobarvý - Popis
Eklektus je pestře zbarvený papoušek, kterého charakterizuje jeho lesklé a uhlazené opeření. Měří 35cm i s ocasem, který má obdélníkovitý tvar. Je známý také svým výrazným sexuálním dimorfismem. Samec je zelený, pouze ramena jsou tyrkysová a má také červené "kalhotky". Zobák přechází od žluté po červenou. Duhovka je tmavě oranžová. Opeření samičky je převážně vínově červené v kombinaci s modrým břichem a límcem okolo krku. Duhovka je žlutá. Mladí ptáci mají obecně matnější zbarvení.

Eklektus různobarvý - Výskyt

31. prosince 2009 v 14:17 | Kiki → a spool ← |  Eklektus různobarvý - Výskyt
Přirozený výskyt zasahuje na území Austrálie, Nové Guiney a ostrovů východní Indonésie.


Kakadu inka - Poddruhy

31. prosince 2009 v 14:00 | Kiki → a spool ← |  Kakadu inka - Poddruhy
Kakadu inka růžový (Cacatua leadbeateri leadbeateri)
Kakadu inka rudochocholatý (Cacatua leadbeateri mollis)

Kakadu inka - Krmení

31. prosince 2009 v 13:55 | Kiki → a spool ← |  Kakadu inka - Krmení
Podáváme semena v různém stádiu zralosti, suché, nabobtnalé, naklíčené. V jde o stejnou krmnou směs kterou krmíme ostatní kakaduy obsahující lesknici, různé druhy prosa, oves, pšenici, kukuřici, ořechy, ovoce, zeleninu a zelené krmení. Berou i hrách, fazole a ostatní bobuloviny. V době hnízdění zpestříme stravu o vaječnou míchanici s piškotem, slunečnici jen v malém množství.

Galerie → Sysel Obecný ( 0.1 )

31. prosince 2009 v 13:51 | Verda → a spool ← |  Savci
imagebam.com x imagebam.com x imagebam.com
imagebam.com x imagebam.com x imagebam.com

Sysel Obecný → INFO ←

31. prosince 2009 v 13:49 | Verda → a spool ← |  Savci
Sysel obecný (Spermophilus citellus) je jediný evropský zástupce rodu sysel. Je jako všichni ostatní veverkovití zástupcem řádu hlodavců. Na rozdíl od příbuzné veverky je to hlodavec zemní.

Kakadu inka - Chov

31. prosince 2009 v 13:45 | Kiki → a spool ← |  Kakadu inka - Chov
V roce 1831 byl tento druh poprvé popsán a pojmenován. U nás se kakadu inka objevil v 19. století. Patří neustále k chovatelským vzácnostem a narazíme na něj jen velmi zřídka. Potřebují ke svému životu ve voliérách dostatečný prostor. Prolet by měl mít nejméně 5 m, výška a šířka 2 m. Voliéra se neobejde bez železné konstrukce a silného pletiva, protože svou dovedností zničit co jim přijde pod zobák, nemůžou zahanbit svůj druh. Začínají hnízdit na jaře, pozorujeme změny v chování, např. samice se stává agresivnější. Přichystáme hnízdní budku s rozměry základny přibližně 35 x 35 cm, výška 80 cm, dno vysteleme nejlépe rašelinou.


Kakadu inka - Výskyt

31. prosince 2009 v 13:30 | Kiki → a spool ← |  Kakadu inka - Výskyt
V suchých a polosuchých částech vnitrozemské Austrálie, mimo severovýchodní oblast. Nachází se hlavně v západní Austrálii, v severozápadní Viktorii, v západních a jihozápadních částech Nového Jižního Walesu a v jihozápadním Queenslandu. Ve své domovině je kakadu inka nehojným druhem. Obývá oblasti s porostem stromů, především eukalyptu. Nalezneme je také na zemědělsky využívaných lokalitách a podél vodních toků. Žijí většinou v párech nebo malých skupinkách. Předpokládá se že jedinců, žijících ve volnosti, činí necelých 20 000 exemplářů. Ve volné přírodě hnízdí v dutinách stromů 3-9 m vysoko. Každoročně se vrací hnízdit na stejná místa.

Kakadu inka - Fotky

31. prosince 2009 v 13:28 | Kiki → a spool ← |  Kakadu inka - Fotky




Kakadu inka - Popis

31. prosince 2009 v 13:20 | Kiki → a spool ← |  Kakadu inka - Popis
Základní zbarvení kakadua inky je bílé, pera na temeni mají světle růžovou barvu. Malá bílá chocholka má žlutý středový pruh, s bílým okrajovým lemem. Čelo, postranní části hlavy, hruď a břicho jsou lososově růžové. Ve spodní části břicha přechází růžová v bílou. Okruží oka je bělavé. Sameček má duhovku tmavě hnědou až černou a na rozdíl od dospělé samičky, která jí má načervenalou. Zobák rohovitý, běháky šedé. Mláďata jsou světlejší barvy než dospělí ptáci a vybarvují se až v druhém roce života.


Ara zelený - Fotky

31. prosince 2009 v 13:00 | Kiki → a spool ← |  Ara zelený - Fotky

Ara zelený - Život v přírodě

31. prosince 2009 v 12:50 | Kiki → a spool ← |  Ara zelený - Život v přírodě
Stavy ary zeleného se v jejich domovině stále snižují ztrátou životního prostředí, lovem a odchytem. I když má poměrně velikou oblast rozšíření na mnoha místech území ho vůbec nespatříme a nikde nebyl zjištěn hojným druhem, přestože v Panamě a v Kostarice se prováděly rozsáhlé ornitologické výzkumy. Dá se říci, že tento druh je ohrožen vyhynutím na celém území, kde žije, vyjma některých oblastí deštných pralesů západního Ekvádoru, západní Kolumbie a severní Panamy. V jižním Hondurasu zmizel téměř úplně vzhledem k vykáceným lesům a v důsledku chemických postřiků na bavlněných plantážích. Další příčina byla ta, že se v Hondurasu budovaly dvě dálnice a byl tam největší přírůstek obyvatelstva v celé latinské Americe. Počáteční ochranné projekty ary zeleného v Nikaraguyi byly zlikvidovány válkou, která se tam rozšířila, navíc důsledky jsou daleko horší.

Ara zelený - Rozšíření

31. prosince 2009 v 12:32 | Kiki → a spool ← |  Ara zelený - Rozšíření
Střední Amerika od Nikaraguy po západní Kolumbii a západní Ekvádor.

1. Ara zelený nikaragujský
Ara ambigua ambigua
Velikost: 85 cm
Rozšíření: Nikaragua, Kostarika a Panama po západní Kolumbii, jižně až po horstva Baudó.

2. Ara zelený ekvádorský
Ara ambigua guayaquilensis
Velikost: 85 cm
Rozšíření: Západní Ekvádor a pravděpodobně jihozápadní Kolumbie.

Ara zelený - Popis těla

31. prosince 2009 v 12:30 | Kiki → a spool ← |  Ara zelený - Popis
Samec vypadá jako ara vojenský ale celkově zelené zbarvení má bledší a více žluté. Čelo a malá v řadách uspořádaná peříčka na uzdičce šarlatově červená, spodní záda, kostřec a vrchní krovky ocasní bledě modré ( bledší než u ary vojenského ). Ocasní péra hnědočervená s bledě modrými špičkami, spodní strana ocasu a letek olivově žlutá, nahá bílá lícní oblast s růžově masovým nádechem, příčné řady peříček černé. Zobák šedý, směrem k špici bledší, duhovka tmavě žlutá, běhák šedý.